Стенописите: древни и интересни стенописи по света

Фреските в Бамианските пещери

Най-древните стенописи, рисувани с маслени бои са открите в Авганистан. Те се намират в пещери, намерени под двете гигантски статуи на Буда в долината Бамиан, разрушени от талибаните през 2001 година и датират дълго преди тази технология да стане известна в Европа. Стенописите са рисувани между V и VІІ век.  Стенописите били рисувани на няколко слоя, а в състава на боите влизали органични и неорганични компоненти.  Учените установили, че някои от слоевете са направени с маслени бои, а част от слоевете са рисувани с естествени смоли, бои на белтъчна основа, а също и с вещества, които по състав напомнят лак.  Безирите и близките до тях вещества са били известни още в Древен Рим и Египет, но били използвани за медицински и козметични цели. Фреските в Бамианските пещери са пример за най-ранно използване на маслени бои.

Стенописът „Дева Мария на трон с Младенеца, ангели и Свети Франциск“ от художника Чимабуе, изрисувана в базиликата „Свети Франциск“ в град Асизи ще възвърне предишния си блясък, благодарение на автомобилната къща „Ферари“. Това произведение е вероятно най-старото и реалистично изображение на Свети Франциск.

Библиотеката в Страховския манастир в Прага

В Страховският манастир в Прага, през 1679 г.е създадена една от най-красивите библиотеки в света. Тя впечатлява  със забележителният си таван, покрит с библейски стенописи и механизмът с колелета, който може да завърта и размества рафтовете за по-лесно намиране на книгите без да се нараняват.

Библиотеката в Ескориал, Испания

Тази испанска библиотека не само е произведение на изкуството, но и е част от обектите на ЮНЕСКО за световното наследство. Построена е по поръчка на крал Филип II, а най-ослепителната забележителност на библиотеката е серия от седем стенописи, изобразяващи седемте свободни изкуства (музика, реторика, астрономия и т.н.). Градът Сан Лоренцо де Ел Ескориал е бил любим на испанските крале. 

Библиотека „Морган“ в Ню Йорк

Тази библиотека се състои се от три сгради, които някога са били собственост на известния мултимилионер и финансист Дж. П. Морган.Забележителна е със своите  златни декорации, покрити с фрески тавани и три етажа с книги, някои от които са свързани с таен проход.

"Тайната вечеря" – най-известният стенопис в света

Един от най-известните стенописи в света е произведението на Леонардо да Винчи, изрисуван на стената на трапезарията в манастира Санта Мария деле Грацие. Картината е с размери 4,60 х 8,80 метра и изобразява един от най-известните библейски моменти – Тайната вечеря, на която Исус Христос съобщава на 12-те апостоли, че един от тях ще го предаде.Уникалността на стенописа идва е породено от израженията на лицата на всеки един от апостолите. Освен това, перспективното решение е такова, че пресечна точка на всички линии се явява главата на Исус. Поради сериозното избледняване на цветовете на едно от най-мистериозните произведения на Леонардо да Винчи, достъпът до картината е силно ограничен, до 25 човека на всеки 15 минути. 

В исторически известния район на северна Румъния, Буковина, се намират осем църкви от византийската епоха, известни с красивите си цветни фрески, които украсяват стените им, както отвътре, така и отвън. Църквите имат отличителен цвят и уникално изрисувани библейски истории. Чрез тези стенописи на светци и пророци, сцени от живота на Исус Христос и истории за човешките начала и живота след смъртта, църквите са се стремели да разкажат на неграмотните селяни историите, свързани с живота на Църквата, Християнството и самия Бог.

Най-известният от тази изключителна колекция манастири е синият манастир Воронец, Историята разказва, че манастирът е бил завършен само за 3 месеца и 3 седмици, за да отбележи победата в битката при Васлуй. Широко известен в цяла Европа като “Сикстинската капела на Изтока”, предлага изобилие от стенописи с наситен син цвят.

Манастирът Сучевица - синьозеленият манастир е един от последните манастири, украсени с фрески на територията на днешна Румъния. Всички външни стени на манастира са покрити със стенописи, с изключение на западната стена, която останала недовършена.

Манастирът Молдовита е построен през 1532 г. от Петру Папеш, който бил незаконния син на Стефан III.Той е основан като защитна бариера срещу мюсюлманските завоеватели от Изтока. Преобладават златните и дълбоко сини картини върху външните стени. Освен често повтарящи се и ключови теми в християнското православно изкуство, една от стените съдържа фрески, изобразяващи обсадата на Константинопол.

Манастирът Хумор е  малък, но заедно с Воронец е вероятно най-добре запазеният от всички. Темите на фреските включват обсадата на Константинопол и последния съд – теми, които са обичайни за рисуваните в Румъния манастири. В този храм може да бъде видяна една фреска, която се откроява, спрямо всички останали църкви в Румъния – фреската изобразява дявол, изобразен като жена.