Данаил Дечев: един от най-значимите творци на пейзажната живопис

Данаил Дечев е художник- живописец, роден на 20 март 1891 г., в Разград, в семейството на агроном, но баща му умира когато е на 7-годишна възраст. Семейството остава с майка му, четири сестри и един брат, който е по-голям от него. Всички са следвали в чужбина. След завръщането си брат му се изявява като глава на семейството, упражнява сурова дисциплина, тормоз и авторитарност, а обстановката вкъщи е тягостна и мрачна. От майка си наследява усета към красотата в природата и дълбоката чувствителност. Извън училището намира утеха в любовта към изобразителното изкуство и четенето на списания в библиотеката на читалище „Развитие“. Особено набляга на „Нива“ и „Художник“, в които открива редица репродукции, без да се е докосвал до оригиналните картини на известни художници. Любовта му към рисуването се подкрепя и развива от учителя му в Разградската гимназия Драган Даниилов.

След като завършва сегашен 8-ми клас в Разград, Данаил Дечев е изпратен насила от брат си да учи в Държавно практическо тъкаческо-бояджийско училище в Сливен,което слага край на мечтите му за Художествената академия.През 1910г.завършва текстилното училище в Сливен,след което се завръща в Разград,става войник в 19-ти пехотен полк и участва в трите войни от 1912 до 1918 г.През 1919 г. се установява в Пловдив, а от 1939 до 1942 г. живее в София.

През 1933г. открива първата си самостоятелна изложба. Данаил Дечев се оформя като един от най-значимите творци на пейзажната живопис в България, воден от обичта си към родната земя и хората, познавач на старото българско изкуство, макар и без академично художествено образование.Разширява рамките на жанра, работи панорамен и градски пейзаж, както и фигурални композиции, разгънати в природна среда.

Родопите  и Тракия са неговия извор на творческо вдъхновение. Изграждането на естетическия му вкус е повлияно и от световната изобразителна култура на Франция и Италия, които посещава.

В първия етап от творчеството си Данаил Дечев създава драматични пейзажи в смели цветови комбинации и усещане за неспокойното настроение на природата. След 40-те години на миналия век художникът успокоява своята живопис и природните му картини са напоени с мъдрост и тишина, които постига с по-светла цветова гама и прозрачни сенки.

Тематичните цикли  в неговото творчество, включващи най-добрите творби на художника се отличават с дълбоко познаване характера на българската природа , финно живописно майсторство и поетично чувство:

Тракийски цикъл –”Пред манастирската врата” „Асеновград”, „ „Пловдив”, „Асеновградски старини”,”Из Родопите”, „Тракийски пейзаж.

Карловски цикъл –„Карловски пазар”, „Карлово”

Морски цикъл- „Къща от Созопол”, „Есен на море”, „Созопол”, „Балчик”

Софийски цикъл –, „Пролет край София „,”Старият орех, „Из Лудогорието”, „Край Княжево”, ”Пролет в Княжево”.

Урежда над 30 самостоятелни изложби в София и страната.

С голям успех се представя в чужбина: на Международното биенале във Венеция /1946-1948/, IV  международна изложба в Делхи/1960/, в Париж, Багдат, Прага, Анкара, Атина, Стокхолм и др.

Самостоятелни изложби урежда във Варшава, Прага, Берлин, Будапеща.

НХГ,СГХГ, галериите в Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Карлово и др. държавни и частни колекции в България и чужбина притежават някои от творбите на художника  Данаил Дечев.

Творчеството му е отличено с редица български и международни награди –от БАН,СБХ, Всеиндийската академия на изкуствата в Делхи, на Международното биенале във Венеция и др.

Награден е с ордените- „Народна република България” – III  и I степен,”Кирил и Методий”- III  и I степен, Лауреат на Димитровска награда.

През 2015 г. във филиал Двореца на Националната художествена галерия е организирана тридневна изложба „Завръщането“.Представени са 61 картини на Данаил Дечев, които български частни колекционери са успели да купят от търг в Париж през 2014 г. На 4 юли 2014 г. в „Друо-Ришельо“ са разиграни 73 картини на Дечев, собственост на неговата дъщеря, художничката Ваня Дечева.

В София е живял на улица „Малуша“ № 16а в Лозенец. От брака си с Карамфилка Василева, Данаил Дечев има две дъщери – Ваня и Веселка.  Ваня Данаилова Дечева (1926-2016) е родена в Пловдив. Завършва през 1948 г. Художествената академия в София, в класа на проф. Дечко Узунов. Рисува предимно пейзажи.

На 1 януари 1962 г. Данаил Дечев се парализира и отива на лечение в Унгария. Това не му помага особено и след като се връща умира на 5 август 1962 г. в София.