Георги Атанасов Петров – български художник допринесъл за изграждането на графичния облик на съвременната българска илюстрация

Георги Атанасов е илюстратор, приложник.

Роден на 29.01.1904г. в Ямбол. Завършва приложния отдел на Художествената академия, София, при проф.Харалампи Тачев. Преподавател по обща декорация в Художествената академия (1948-1952).

Атанасов е майстор на художествената детска илюстрация. Работи стенопис, проекти за килими, стъклопис и театрални декори.Изхожда от старите български народни песни и приказки, средновековните ни стенописи и миниатюри, както и от някогашните ни дърворезби и щампи. Създава илюстрации, изпълнени с богата творческа фантазия.

Ранните му илюстрации към приказки от Ран Босилек носят все още известна претрупаност главно в пищната украса на облеклата: „Неродена мома”, „Незнаен юнак”, „Жива вода” (1933-1934).

Атанасов се домогва до по-голяма опростеност и стилност на рисунката в илюстрациите към „Златната книга на песните”(1949).

Работи и  в монументално-декоративното изкуство: проекти на стъклописите  за художественото оформяне на Министерството на народната отбрана, проекти за гоблени и стенописи. В двореца на пионерите в София изпълнява (в колектив с Васил Стоилов и Карл Йорданов) стенописите в залата на приказките, сред които се налага „Сърцето на Данко ” (1951) със сюжет от едноименното произведение на Максим Горки, едно от първите произведения на съвременната българска монументална живопис след 1944.

Награден е с международна награда „Шумейкар” в Швейцария за илюстрациите към „Незнаен юнак” и „Жива вода” (1931-1933), Димитровска награда 1952, посмъртно.

Тодор Атанасов Атанасов – график, засл. художник

Роден на 02.04.1928г. в Карнобат. Учи в класическата мъжка гимназия „Георги Раковски“, където негов учител по рисуване е видният бургаски художник и скулптор Петко Задгорски.

Завършва 1954 скулптура във ВИИИ „Николай Павлович”, София, при проф. Ив.Фунев. Организационен секретар на СБХ (1973-1979).Работи предимно графика  в различни техники - „сито”,суха игла, рисунка. Твори предимно в областта на графиката, в жанровете пейзаж и градски пейзаж, голо тяло, илюстрация.

Неговите творби са със сюжети из антифашистката борба, из живота на моряците и рибарите, и из бита на пристанищния град . От 1959 участва в ОХИ, урежда 6 самостоятелни изложби. Участва в изложби в чужбина – Букурещ, Будапеща,Прага, Рим, Пекин, Делхи, Тунис и др.

Автор е и на пет бюста в Бургас. От 1959 г. до края на живота си редовно участва във всички общи художествени изложби, а приживе урежда около десет самостоятелни. Негови картини са показвани на редица експозиции в чужбина.

Творби: „Графични рисунки”, „Оптимистична трагедия”, „Ленин”, цикъл „Остров Болшевик”(1968), цикъл „Странджа” (1968), цикъл „Април” (1971), „Морето” ”(1974), „Септември” ”(1974), „Паисий”, „Емине”, „Девойка”, „Вечер” и др. Награден с орден „Кирил и Методий” I ст. (1972), награди от КИК и СБХ , от изложбата „Приятели на морето”, с награда за графика „Веселин Стайков” (1975).